September 25, 2023

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat 17 articole din Legea stocarii datelor de trafic de telefonie si Internet. Cea mai importanta prevedere este prelungirea de la 6 luni la un an a perioadei stocarii acestor date.

Furnizorilor de telefonie fixa si mobila dar si cei de Internet sunt obligati sa retina anumite date ale abonatilor. Acestea pot fi trimise la cerere autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire ai urmarire a infractiunilor grave.

Furnizorii de telefonie fixa, mobila si Internet sunt obligati sa stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de email-uri, cu excepţia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul precum si numele acestora. In cazul serviciilor de Internet se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit.

In plus furnizorii de telefonie si Internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore datele trebuie transmise in cel mult 5 zile. In cazul in care datele nu pot fi transmise, furnizorul trebuie sa comunice in maximum 5 zile care este motivul acestui refuz.

Initiativa legislativa are la baza o Directiva a Uniunii Europene.

No Comments

You must be logged in to post a comment.