October 18, 2021

Vorbim de arta, muzica, voie buna si oameni care danseaza intr-o zi de sambata, in Parcul Herastrau. Momentul doi, politisti calare intervin pentru a restabilii ordinea publica. Acestia decid sa intre cu caii intr-un grup de aproximativ 300 de oameni, stransi in jurul unei maini de percutionisti – Barbarossa Samba Group.

“In fiecare weekend iesim sa cantam in parcul Herastrau, si daca acum ceva vreme am avut discutii cu politia, astazi situatia a devenit extrem de grava! In jurul nostru 300 de oameni dansau si se simteau bine. In acel moment Politia Calare a intervenit violent sub pretextul restabilirii ordinii publice. Care ordine publica?” Trupa afirma ca seriile de cantari din spatiul public fac parte din initiativa “Arta fara autorizatie”, care sustine manifestarile artistice stradale libere, fara autorizatie. Legea 60/1991 ofera acest drept, insa politia nu tine cont de el, aducand diferite pretexte neintemeiate pentru a le opri activitatea.

Nu este prima oara cand trupa Barbarossa Samba Group, iese sa cante in parc sau spatiul public, insa sambata, 24 mai, lucrurile au luat o amploare grava. Politia a intervenit cu cai in multimea stransa, fara sa le pese de nimic. Trupa a primit sustinerea oamenilor si acest lucru a fost de fapt punctul de plecare a initiativei.

Artă fără autorizație este dorința pe care și-au exprimat-o oamenii atunci când au văzut că se întâmplă o nedreptate. Intervenția lor o considerăm o conștientizare a libertății despre care se tot vorbește, dar în fond pentru a o dobândi trebuie în primul rând să te exprimi.
În esență, aceasta a pornit de la dorința oamenilor de a vedea, asculta, simți prin toți porii arta stradală neîngrădită. Arta curge nestingherită pe venele stradale urbane și noi credem în ideea de a ne bucura de ea „fără a cere voie”, atât ca trecători cât și ca artiști stradali. Prin această iniţiativă vrem să atragem atenţia că arta nu are nevoie de autorizaţie.”

https://www.facebook.com/artafaraautorizatie?fref=ts

http://www.barbarossasambagroup.ro

Sursa: roevents.ro

No Comments

You must be logged in to post a comment.