September 25, 2023

Calculatoarele prind viata

Calculatoarele prind viata

Calculatoarele vor vedea auzi si mirosi peste 5 ani, spune IBM

Expertii spun ca vom asista la o evolutie fulminanta pe care calculatorele o vor avea in urmatorii ani

Vom fi martorii unei evolutii spectaculoase a calculatoarelor, spun cei de la IBM, care ne asigura ca peste doar 5 ani, computerele vor avea toate cele 5 simturi, cu alte cuvinte vor putea sa vada, sa auda, sa miroase, sa guste si sa perceapa textura obiectelor.

Cele 5 simturi sunt parte a unui concept amplu care prevede crearea calculatorului cognitiv, o masinarie care sa fie capabila sa se comporte asemenea unui om. Calculatorul cognitiv nu ar interpreta o vopsea ca pe un set de puncte de o anumita culoare, ci ar vedea pictura ca pe un intreg si ar sti sa o interpreteze.

“Asta e un mod fundamental diferit de a intelege tehnica de calcul”, a declarat pentru Mashable Bernie Meyerson, vicepresedintele diviziei de inovatie de la IBM. “Trebuie sa schimbi felul in care te gandesti sa absorbi datele. Nu poti sa iei pur si simplu o poza si sa o inventariezi. Trebuie sa tratezi pictura ca pe o entitate la un nivel foarte inalt, nu ca pe o multime de biti”, mai spune el.

O abilitate importanta pentru noile calculatoare va fi invatarea. Un sistem cognitiv nu va continua sa dea mereu acelasi raspuns prost. Daca va ajunge la o concluzie gresita, isi va schimba abordarea si va incerca din nou. “Pe o masina cognitiva, o pregatesti si o pornesti, dar ea observa”, spune Meyerson.

Pronosticul celor de la IBM este in perfect acord cu spusele lui Ray Kurzweil, care sustine ca in 2029, calculatoarele vor fi la fel de inteligente ca noi.

No Comments

You must be logged in to post a comment.