September 25, 2023

Anul trecut tot apareau idei prin care oricine putea fenta TAXA AUTO si impozitul cerut de statul nostru cel drag. Acum situatia este diferita ,adica e mai proasta. Cei care au masini inmatriculate in Romania sunt nevoiti sa plateasca aceasta taxa complet absurda, iar cei care vor sa-si cumpere masinii de banii pe care ii au sunt cei nevoiti sa plateasca noua taxa daca vor sa treaca masina pe numele lor. Iata insa cateva “trucuri” prin care putem ocoli cu totii noua TAXA AUTO urmand cativa pasi.

Cine plateste TAXA AUTO? Oricine cumpara o masina mai veche de 1 ianuarie 2007 inmatriculata sau orice fel de masina neinmatriculata. Iti poti calcula taxa de poluare AICI dar un lucru este cert, taxa este uriasa in comparatie cu puterea de cumparare si cu impaduririle care NU se fac.

Ce poti face ca si cumparator de masina? a) Daca masina este neinscrisa o inmatriculezi pe Bulgaria. Este ieftin, rapid si legal plus ca in Bulgaria incepand cu anul acesta legile s-au schimbat. Fiscul lor a facut astfel incat sa ia banii oricui este dispus sa-i dea, nu ca la noi ,mai precis a facilitat procedura de inscriere a masinilor pe nume straine.

Prin noile normative autoritatile de la Sofia se asigura ca totul se va petrece intr-un cadru legal. Pentru acest lucru bulgarii au fost nevoiti sa sacrifice sutele de intermediari particulari care se ocupau cu asemenea “combinatii” astfel romanii isi vor putea inmatricula de acum masinile doar prin firme autorizate la notariat, iar taxele suplimentare sunt extrem de mici. Avantajele in schimb sunt majore, notarul public fiind obligat sa anunte Politia de fiecare act de vanzare – cumparare incheiat la el si asa autoturismele cu probleme vor fi radiate imediat, posibilitatea “tepelor” fiind anulata din start. Firma intermediara va plati in termen de 15 zile impozitul pe masina Fiscului bulgar si asa proprietarii romani vor scapa de toate necazurile ulterioare pe care le-ar putea avea in tara noastra. Drept urmare se asteapta nu numai ca masinile cu deja celebrele numere “TX” sa nu dispara de pe soselele Romaniei ba chiar fenomenul sa capete o si mai mare amploare, mai ales acum cand guvernul Boc spera sa peticeasca bugetul prin uriasele taxe de inmatriculare!

b) Daca masina pe care o cumperi este inmatriculata singura solutie ca sa nu platesti TAXA AUTO este sa lasi masina pe numele celui de la care ai cumparat-o. Se face contract de vanzare – cumparare cu clientul, se elibereaza fisa fiscala cum ca masina s-a radiat de la circa lui financiara, iti da cartea de identitate si talonul, masina si cheile.

Ce nu trebuie sa faci tu ca si cumparator? Nu trebuie sa inscrii masina la circa ta financiara, nu trebuie sa-i mai faci identificarea la RAR si nu trebuie sa mergi la politie. Posesorul CARTII DE IDENTITATE este proprietarul de drept chiar daca in talon / carte este scrisa alta persoana. Drept urmare din punct de vedere legal nu ai ce sa patesti daca circuli cu o masina in ale carei acte figureaza alt nume! Probleme pot aparea in momentul in care iti este luat talonul deoarece la politie ca sa-l recuperezi trebuie sa fii titularul din talon. Aici exista 2 variante: ori il suni pe fostul proprietar si-l cinstesti ca sa-ti recupereze talonul, ori pur si simplu nu-l dai politistului.

Dar si aici exista o solutie, poti sa ceri o procura notariala pe numele tau de la vanzator si astfel cu ea iti poti recupera si talonul de la politie!

Ce poti face ca si vanzator de masina? Evident cumparatorul va profita de noua taxa ca sa scada pretul masinii pe care o vinzi, insa preturile nu vor scadea neaparat, deoarece cei care le vor trece pe numele lor vor fi mai putini ca niciodata. Mai ales cand este vorba de masini mai vechi de 2007 inscrise in circulatie. Ca si vanzator in primul rand trebuie sa te asiguri ca ai radiat masina de la circa financiara. Daca cumparatorul zice ca nu are de gand sa treaca masina pe numele sau e bine sa patrezi fisa fiscala.

Este legal sa vinzi o masina fara sa o inscrie cumparatorul la financiar? Da, deoarece legea permite acest lucru avand o mare scapare in sistem ce nu se va repara prea curand. Si anume, Directia Financiara nu are baza de date comuna cu Politia Rutiera, astfel o masina radiata de la Financiar nu este si radiata din circulatie. O masina radiata din circulatie este o masina fara numere pentru care s-a facut o procedura speciala de scoatere din circulatie pe diferite motive: masina dezmembrata, etc. In schimb o masina radiata de la financiar poate fi inscrisa la alta circa financiara chiar si dupa multi ani cu pretul unei amenzi. Deci cine doreste cu adevarat s-o treaca pe numele sau mai tarziu o poate face in eventualitatea ca TAXA AUTO va disparea.

No Comments

You must be logged in to post a comment.