April 19, 2021

> Cea mai rapida masina de serie cu motor aspirat din toate timpurile. > Cea mai rapida masina de serie din lume timp de 11 ani. > Singurul Supercar cu 3 locuri. > Cea mai reusita masinarie de condus fabricata pentru strada, asa cum spun cei de la AutoCar. > O demonstratie incredibila de arta automobilistica la cel mai inalt nivel, o simfonie a perfectiunii: McLaren F1. Iata si cateva detalii tehnice:

Pentru a fi o masina fiabila s-a dorit neaparat ca sub capota sa fie un motor aspirat. Acesta are 6.1 litri, 12 cilindri in V si o greutate de doar 266 kg. Motorul dezvoltat de divizia Motorsport de la BMW avea o putere de 636 cp. Raportul putere/masa este unul excelent chiar si pentru ziua de azi, de 550 cp/tona, comparativ cu Ferrari Enzo care are 434 cp/tona, respectiv Buggati Veyron cu 530.2 cp/tona. Cutia de viteze este una manuala in 6 trepte, cu ambreiaj triplu de carbon. Diferentialul Torsen este blocant 40%, iar tractiunea este pe puntea spate. McLaren F1 a fost prima masina din lume care a folosit un sasiu monococ din plastic ranforsat cu carbon. Aluminiul si magneziul au fost folosite pentru atasarea pieselor de suspensie. O dovada ca la fabricare nu s-a facut rabat de la nimic, pentru izolarea spatiului motor s-a folosit izolatie cu Aur, folosindu-se aproximativ 25g de aur pentru fiecare masina. Folosirea metalului pretios nu este un moft, acesta fiind unul din cele mai bune metale care reflecta caldura. Din totalul de 106 masini fabricate, 69 au fost modele F1 (64 de strada, 5 prototipuri), 5 F1 LM (5 de strada, 1 prototip), 3 F1 GT (2 de strada, 1 prototip) si 28 F1 GTR, toate de competitie.

Acestea sunt principalele careacteristici care definesc un McLaren F1,o masina legendara nascuta acum aproape 20 de ani, in 1991.

No Comments

You must be logged in to post a comment.