October 18, 2021

M1 este primul automobil semnat BMW Motorsport GmbH. Primul si singurul model (de serie) cu motor montat central din istoria constructorului bavarez. Este unul dintre cele mai exclusiviste autoturisme marca BMW, o creatie inedita, construita de o companie germana (BMW) in colaborare cu alte doua companii italiene (Giugiaro, respectiv Lamborghini).

In urma cu mai bine de trei decenii la Salonul Auto de la Paris din 1978, germanii de la BMW lansau in fata intregii planete supercarul M1 – model care avea sa devina primul si singurul autoturism cu motor montat central din istoria constructorului bavarez. De asemenea pe langa acest aspect modelul M1 se poate lauda si cu faptul ca este primul automobil construit de inginerii diviziei Motorsport GmbH. Din cauza cunostintelor limitate – BMW nu mai construise niciodata un astfel de autoturism, compania germana a apelat la serviciile italienilor de la Lamborghini. Mai exact constructorul din Sant’Agata Bolognese fusese insarcinat cu dezvoltarea sasiului, ansamblarea prototipurilor si chiar productia automobilelor. Cei de la Lamborghini au acceptat initial provocarea, insa datorita unor probleme economice compania italiana a renuntat la proiect, iar intreaga responsabilitate a revenit pe umerii inginerilor BMW.

Construit manual timp de o perioada de trei ani, intre 1978 – 1981 si oferit publicului larg intr-o editie extrem de limitata de numai 455 exemplare, legendarul BMW M1 beneficiaza de un propulsor dotat cu sase cilindri (dispusi in linie) si o capacitate de 3.5 litri – motor ce se regaseste si sub capota modelelor BMW M635CSi E24, respectiv BMW M5 E28. Aproximativ 277 CP sunt livrati celui aflat la volan prin intermediul unei transmisii manuale in cinci trepte, acceleratia de la 0 la 100 km/h realizandu-se in circa 6 secunde. Mai mult de atat acul vitezometrului indica atingerea celor 200 km/h dupa aproape 20 de secunde, lista cu performante fiind intregita de viteza maxima de 260 kilometri pe ora.

La celebrarea celei de-a 30-a aniversari sarbatorita in anul 2008, compania bavareza a dezvaluit in cadrul evenimentului Concorso d’Eleganza Villa d’Este prototipul BMW M1 Homage, inspirat de liniile si formele utilizate de modelele semnate Giugiaro, respectiv Bracq.

No Comments

You must be logged in to post a comment.