November 23, 2017

Triptofanul, o substanţă care există în ouă, are capacitatea de a-i face pe oameni să devină mai generoşi, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi, informează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă spun că triptofanul, un aminoacid din anumite produse alimentare, poate să influenţeze comportamentul uman. Într-un set de experimente, savanţii olandezi au descoperit că administrarea unor doze mici de triptofan – echivalentul cantităţii de triptofan din trei ouă – a dus la dublarea sumelor donate de voluntari unor organizaţii de caritate.

Ouăle şi alte alimente precum peştele şi laptele sunt bogate în triptofan, un aminoacid care este transformat în organism în serotonină, o substanţă asociată cu buna dispoziţie. Triptofanul este comercializat şi sub forma unui supliment alimentar, denumit TRP.

Cercetătorii de la Universitatea Leiden din Olanda au explicat experimentul într-un articol publicat în revista Frontiers in Psychology: “Pentru prima dată, am încercat să aflăm dacă administrarea unui compus prezent în anumite alimente precum peşte, ouă, soia şi lapte poate să stimuleze donaţiile pentru organizaţiile de caritate”.

Oua - Triptofanul“Studiul nostru reprezintă prima demonstraţie din lume a faptului că donaţiile pentru caritate pot fi mărite cu ajutorul suplimentelor alimentare asociate cu serotonina”.

Cercetătorii olandezi au realizat un experiment pe 32 de bărbaţi şi femei. Jumătate dintre ei au primit o pudră ce conţinea 0,8 grame de TRP, iar ceilalţi voluntari au primit o pudră placebo.

Fiecare voluntar a primit suma de 7,5 lire sterline (11,25 dolari) pentru participarea la experiment. Ei au fost întrebaţi dacă doresc să doneze acea recompensă financiară sau o parte din ea în scopuri caritabile.

Patru cutii – pentru Unicef, Amnesty International, Greenpeace şi World Wildlife Fund – au fost plasate pe o masă.

Atunci când psihologii au comparat rezultatele au descoperit că voluntarii care au primit pudră TRP au donat, în medie, 1,15 dolari, în timp ce voluntarii care au primit un placebo au donat în medie doar jumătate din acea sumă.

Mecanismul prin care un supliment alimentar ajunge să aibă un astfel de efect nu este deocamdată cunoscut, însă oamenii de ştiinţă sugerează că în acest proces ar putea fi implicată oxitocina, hormonul iubirii şi al ataşamentului, produs de femei în timpul alăptării şi raporturilor sexuale.

Oamenii de ştiinţă au evidenţiat deja apropierea dintre regiunile din creier asociate cu serotonina şi oxitocina.

Sursa: www.dailymail.co.uk

Does eating eggs make you GENEROUS? People donate twice as much money when they consume tryptophan, study claims

  • Psychologists from Leiden University in the Netherlands say that a compound found in eggs can increase generosity
  • In their study tryptophan made volunteers donate more money
  • Tryptophan, which eggs are rich in, is an amino acid that is converted in the body into the feel-good chemical serotonin
  • The scientists suggest the ‘cuddle hormone’ oxytocin may be involved 

 

If you are looking for a loan, serving your bank manager breakfast might just do the trick.

A compound found in eggs makes people much more generous, new research suggests.

Scientists say that tryptophan, an amino acid found in some foods, can change our behaviour.

Psychologists from Leiden University in the Netherlands say that a compound found in eggs (stock image shown) can increase generosity. In their study tryptophan made volunteers donate more money. Tryptophan, which eggs are rich in, is an amino acid that is converted in the body into the feel-good chemical serotonin

In experiments they found that consuming a small portion of tryptophan – the equivalent of that found in three eggs – doubled the sum volunteers gave to charity.

Eggs and other foods such as fish and milk are rich in tryptophan, an amino acid that is converted in the body into the feel-good chemical serotonin.

The substance is also marketed as a food supplement called TRP.

Psychologists from Leiden University in the Netherlands, writing in the Frontiers in Psychology journal, said: ‘For the first time, we investigated whether the administration of a compound contained in food such as fish, eggs, soy, and milk can promote charitable donating.

Comments are closed.