April 19, 2021

Samsung spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că televizoarele Samsung Smart TV nu monitorizează conversaţiile personale ale utilizatorilor, însă precizează că unele dintre acestea sunt dotate cu funcţii de recunoaştere vocală, care pot fi însă dezactivate de către utilizatori.

 

smart tv

Samsung precizează că tratează “cu maximă seriozitate viaţa privată a utilizatorilor produselor sale, acestea fiind concepute pentru a asigura confidenţialitatea informaţiilor”.

“Folosim tehnologii şi metode de securitate la cele mai înalte standarde ale industriei, disponibile la momentul actual, incluzând criptarea datelor în vederea securizării informaţiilor personale ale utilizatorilor şi prevenirii colectării şi folosirii acestora. Unele dintre televizoarele Samsung Smart TV sunt dotate cu funcţii de recunoaştere vocală. Aceste funcţii sunt activate atunci când utilizatorii îşi oferă acordul în momentul instalării televizorului, prin acceptarea ‘Politicii de Confidenţialitate’ şi a ‘Termenilor de Utilizare’. Pe lângă instalarea iniţială, utilizatorii au în orice moment opţiunea de a activa şi dezactiva funcţia de recunoaştere vocală”, se spune în comunicatul Samsung.

Potrivit Samsung, recunoaşterea vocală are loc în două moduri: prin intermediul unui microfon integrat în interiorul televizorului, care răspunde la comenzi prestabilite simple, precum schimbarea canalului TV sau a volumului sonor (datele generate prin aceste comenzi vocale prestabilite nu sunt stocate sau transmise unor terţe părţi), şi al doilea microfon, localizat în interiorul telecomenzii, trebuie să fie conectat la un server, fiind folosit pentru a căuta conţinut.

“Utilizatorul poate efectua comenzile vocale vorbind în microfonul telecomenzii, de exemplu făcând comenzi precum ‘Recommend a good Sci-Fi movie’ (recomandă-mi un film bun de ficţiune). Această opţiune funcţionează la fel ca majoritatea celorlate funcţii de comenzi vocale disponibile pe alte produse, precum cele de pe smartphone-uri şi tablete”, spune Samsung.

Totodată, Samsung precizează că următoarea frază din politica de confidenţialitate a companiei a creat confuzii: “Vă rugăm să luaţi în considerare faptul că, dacă cuvintele dumneavoastră conţin informaţii personale sau private, aceste informaţii vor fi înregistrate şi transmise unei părţi terţe prin funcţia de recunoaştere a vocii”.

Potrivit Samsung, politica de confidenţialitate a fost clarificată, “pentru a explica mai bine procesul prin care se întâmplă acest lucru”.

“Recunoaştere Vocală / Puteţi controla Smart TV-ul dvs. şi îi puteţi folosi numeroasele funcţii cu ajutorul comenzilor vocale. Dacă activaţi funcţia de recunoaştere vocală, puteţi interacţiona cu Smart TV-ul prin intermediul vocii dumnevoastră. Pentru a vă putea oferi funcţia de recunoaştere vocală, unele comenzi vocale (împreună cu informaţii despre dispozitiv, inclusiv datele de identificare ale dispozitivului dvs.) pot fi transmise unui furnizor (în prezent, Nuance Communications, Inc.) care converteşte comenzile vocale în text, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a vă putea oferi funcţia de recunoaştere vocală. În plus, Samsung poate colecta şi dispozitivul dumneavoastră poate capta comenzi vocale şi texte corelate necesare oferirii funcţiei de recunoaştere vocală pentru a evalua şi îmbunătăţi performanţa Smart TV-urilor. Samsung va colecta comenzile dvs. vocale doar când efectuaţi căutări specifice pe Smart TV prin apăsarea butonului de activare de pe telecomandă sau de pe ecran şi prin efectuarea unei comenzi vocale în microfonul telecomenzii. Dacă nu activaţi funcţia de recunoaştere vocală, nu veţi putea folosi comenzile vocale, dar veţi putea controla televizorul folosind o serie de comenzi vocale predefinite. Puteţi dezactiva oricând funcţia de recunoaştere vocală accesând meniul ‘Setări’. Este posibil ca acest lucru să nu vă permită folosirea unor funcţii de recunoaştere vocală”, se spune în politica de confidenţialitate a Samsung.

Precizările vin în contextul în care jurnaliştii BBC au relatat într-un material publicat, luni, pe site-ul bbc.com că Samsung îşi avertizează clienţii privind discuţiile personale în faţa televizoarelor inteligente care sunt controlate folosind opţiunea de activare vocală, întrucât aparatele “ascultă” ce se discută şi trimit o parte din informaţii unei terţe părţi pentru afişarea de conţinut pe ecran.

Activiştii pentru protejarea vieţii private spun că tehnologia aminteşte perfect de ecranele din romanul “1984” al lui George Orwell, care spionau cetăţenii, informează bbc.com.

Comments are closed.