September 25, 2023

credidam

Asociatia care reprezintă interesele unor artişti precum Florin Piersic sau Inna, acuzată de ANAF că a dedus TVA pentru rochii de noapte, pampers sau sticle de horincă

Asociatia CREDIDAM, e una non-profit care reprezintă interesele unor artişti de top din România, este acuzată de ANAF că a dedus TVA pentru achiziţionarea de rochii de noapte, pampers sau sticle de horincă. ANAF subliniază într-un raport de inspecţie că astfel de cheluieli nu sunt deductibile.

Constrolul ANAF la CREDIDAM a descoperit nereguli în contabilitate de 5 milioane de lei, însă asociaţia a constestat în instanţă acuzaţiile ANAF.

Un raport de inspecţie al ANAF a descoperit la Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi că există iregularităţi în valoare totală de peste 5 milioane de lei. Aceste iregularităţi constă în principal în TVA dedus greşit, precum şi în impozite pe profit calculate eronat.

Potrivit raportului de inspecţie al ANAF,Asociatia  CREDIDAM a introdus la capitolul cheltuieli deductibile de TVA o serie de facturi pentru cămăşi de noapte, achiziţii de produse pentru îngrijirea copilului (pampers, şampon, lapte praf), 8 sticle de horincă, şosete, 80 de sticle de Cuvee şi Merlot, praline, parfumuri sau deconturi pentru cazări. ANAF a specificat că astfel de achiziţii nu pot fi introduse la cheltuieli deductibile de TVA.
Potrivit propriei descriei de pe site, Asociatia CREDIDAM reprezintă interesele a 11.000 artistişti interpreţi români şi străini. Obiectul activităţii CREDIDAM este colectarea şi repartizarea banilor cuveniţi acestora, proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale pe teritoriul României de către posturile de radio, TV, cablu, cinematografice, în restaurante, hoteluri, discoteci, etc.

Asociatia CREDIDAM susţine că reprezintă interesele unor artişti precum: Angela Gheorghiu, Radu Beligan, Dan Bittman, Florin Piersic, Andra, Inna, Horia Brenciu, Grasu XXL, Guess Who, Maia Morgenstern, Alexandru Arsinel, Stela Popescu.

Controlul ANAF a stabilit că are de plătit la bugetul de stat 5 milioane de lei. Potrivit raportului ANAF, cele mai mari sume reprezintă TVA pe care CREDIDIAM ori a calculat-o greşit, ori a făcut deduceri pe achiziţii neeligibile. În acest caz ANAF a emis o somaţie de plată şi un titlu executoriu pentru suma de 2,1 milioane lei. CREDIDAM a atatacat în instanţă raportul ANAF şi decizia de impunere.

Inspectia ANAF a găsit cel puţin 26 de cazuri în care asociatia CREDIDAM a dedus TVA pentru achiziţii care nu intrau în lista achiziţiilor ce puteau beneficia de deducerea TVA. Reprezentanţii CREDIDAM nu au răspuns solicitărilor gândul de a-şi prezenta punctul de vedere.

Comments are closed.