July 25, 2021

Windows 8 “Consumer Preview” a starnit curiozitatea foarte multor utilizatori dornici sa afle ce pregateste Microsoft pentru viitorul PC-urilor si cum vor arata tabletele cu sistem de operare Windows, acestea avand parte de o interfata Metro complet noua special creata pentru utilizarea pe ecrane touch.

Din pacate nu toti utilizatorii sunt dispusi sa schimbe sistemul de operare Windows principal cu o versiune inca nefinalizata care pana la urma ar putea sa nu le fie tocmai pe plac. Instalarea sistemului Windows 8 intr-o partitie separata pe HDD este o operatiune dificil de realizat cu un PC deja plin cu date, iar folosirea unei masini virtuale pentru rularea acestuia din mediul Windows 7 necesita de multe ori resurse de procesare si memorie mult prea mari pentru configuratia PC-ului avut la dispozitie. Insa Windows 8 Consumer Preview oferă o alternativa: instalarea direct pe un stick de memorie USB flash configurat astfel incat sa poata rula sistemul de operare de pe orice PC avut la dispozitie.

Iata de ce aveti nevoie inainte de instalare :

– un stick de memorie USB flash cu o capacitate de aproximativ 16GB; – Fişierul ISO ce contine suita de aplicatii Windows Automated Installation Kit; – Fişierul ISO pentru Windows 8 Consumer Preview;

Pasii de instalare :

1. Dispozitivul USB trebuie mai intai pregatit pentru instalarea sistemului de operare, iar pentru asta se foloseste combinatia de taste Win + R si se tasteaza diskpart in caseta aparuta dupa care se apasa Enter.

* Odata lansat utilitarul diskpart se tasteaza comanda LIST DISK pentru a obtine o lista cu dispozitivele de stocare conectate la PC. * Se tasteaza comanda SELECT DISK X, unde X este inlocuit cu numarul dispozitivului USB pe care dorim sa il configuram (ex. SELECT DISK 1) şi se apasa Enter. * Se sterge continutul dispozitivului de stocare folosind comanda CLEAN (Atentie: Operatiunea este ireversibila). Pentru a preveni pierderile de date se copiaza mai intai fisierele stocate pe dispozitivul USB intr-o alta locatie. * Se creeaza o partitie noua cu ajutorul comenzii CREATE PARTITION PRIMARY. * Se formateaza partitia nou creata folosind comanda format fs=ntfs quick. * Se configureaza partitia principala folosind comanda ACTIVE.

2. Se monteaza fisierul imagine ISO ce contine kit-ul de instalare Windows 8 Consumer Preview folosind un program de emulare CD/DVD sau se inscriptioneaza pe suport DVD cu ajutorul aplicatiei Nero Burning Rom. Odata accesat continutul acestuia se copiaza fisierul install.wim din directorul sources catre un alt director special creat pe HDD (ex. C: win8usb).

3. Se monteaza fisierul imagine ISO ce contine kit-ul programul de instalare Windows Automated Installation Kit dupa care se viziteaza link-ul afisat in interfata AutoPlay pentru a instala mai intai setul de librarii Microsoft .NET Framework 3.5. Dupa completarea acestui pas se trece la instalarea efectiva a suitei Windows Automated Installation Kit folosind optiunea Windows AIK Setup.

Din setul de utilitare puse la dispoziţie de kit-ul AIK aveti nevoie doar de componenta imagex.exe. Gasiti versiunea compatibila cu sistemul de operare instalat, ex: C:Program FilesWindows AIKToolsx86 pentru ediţia pe 32 biti a sistemului de operare Windows si o copiati in directorul C: win8usb creat anterior.

4. Lansati utilitarul Command Prompt folosind click dreapta si optiunea Run as administrator.

* Navigati catre directorul de lucru folosind comanda cd /d C:win8usb. * Verificati in My Computer litera atribuita partitiei nou create pe dispozitivul USB dupa care tastati comanda imagex.exe /apply install.wim 1 f:. * Dupa finalizarea etapei de mai sus tastati comanda bcdboot.exe f:windows /s f:.

Daca operatiunile descrise mai sus au fost indeplinite corect instalarea Windows 8 pe stick USB este completa si se poate trece la pornirea sistemului de operare.

La prima pornire Windows 8 va detecta in mod automat configuratia hardware a PC-ului pe care ruleaza dupa care va reporni in mod automat. Dupa repornire este necesar sa tastati o cheie de activare valida pentru a continua finalizarea procesului de configurare.

No Comments

You must be logged in to post a comment.